پمپ وکیوم
گاهی اوقات، در صنایع و کارهای روزمره نیاز خواهد بود که یک محیط از گاز، مایع و یا هر چیز دیگری تخلیه شود. بدیهی است که برای انجام چنین کاری به تجهیزات خاص آن نیاز خواهد بود. به طور معمول، این کار با استفاده از پمپ وکیوم انجام میشود. این پمپها انواع مختلفی دارند و هر یک از آنها برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند. بعد از وکیوم، فضایی که وکیوم شده فشاری کمتر از فشار اتمسفر خواهد داشت. در این موارد، تخلیه گازها و یا مایعات و غیره با درجههای مختلف انجام میشود و طبیعتاً این درجه وکیوم برای کارهای مختلف، متفاوت است. در برخی از موارد، وکیوم باید با بالاترین درجه آن انجام شود و در بعضی از کاربردها به وکیوم بالا نیازی نیست.
در کاربردهای صنعتی برای ایجاد وکیوم به دستگاهی به نام پمپ وکیوم نیاز است. این پمپها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها می توانند وکیوم با درجه مشخصی را ایجاد کنند. در برخی از مواقع، که به وکیوم با حجم بالا نیاز است، از ترکیبی از این پمپها استفاده میشود. با این کار بیشترین مقدار وکیوم ایجاد خواهد شد. در این پمپها تکنولوژیهای مختلفی به کار رفته است و مزایای مختلفی دارند. انواع پمپ وکیوم نسبت به ظرفیت فشار، جریان، نیازهای تعمیر و نگهداری و هزینه، در محیطهای مختلف کاربرد دارند و البته تمامی آنها برای ایجاد وکیوم به کار می روند
تقسیم بندی انواع پمپ وکیوم
تقسیم بندیهای مختلفی را برای پمپ وکیوم میتوان در نظر گرفت که در زیر آنها را توضیح داده ایم.
بر اساس فشار: زمانی که این تجهیزات بر اساس فشار تقسیم بندی میشوند میتوان به دو نوع پمپ اولیه و پمپهای تقویت کننده یا ثانویه اشاره کرد.
تقسیم بندی بر اساس مراحل وکیوم: بر اساس این نوع دسته بندی، دو نوع پمپ وکیوم وجود دارد، نوع یک مرحلهای که سوپاپدارد و نوع دو مرحلهای.
بر اساس ساختار: دو نوع پر کاربرد آنها وجود دارد، پمپ وکیوم آبی و روغنی. در پمپهای آبی، وظیفه ایجاد خلاء بر عهده آب است و در این نوع پمپها، پروانه و یا تیغهای وجود دارد که چرخش مایع درون آن باعث ایجاد مکش میشود. این نوع از پمپها در صنایع بزرگ استفاده میشود و راندمان بالا و هزینههای نگهداری پایینی دارند.
پمپهای وکیوم روغنی با روغن و یا هوا خنک میشوند و ساختار آنها به گونهای است که برای صنایع متوسط بهترین انتخاب هستند. معمولاً دو نوع پمپ روغنی وجود دارد: تک مرحلهای که با قطع جریان برق عمل مکش قطع میشود و نوع دو مرحلهای که در صورت قطع جریان برق تا مدتی میتواند کارش را ادامه دهد.
سیستمهای ایجاد وکیوم بر اساس محدوده فشار
خلاء پایین: فشار تا ۱ تور
خلاء متوسط: فشار از ۱ تا ۳- ۱۰ تور
خلاء بالا: فشار از ۳- ۱۰ تا ۷- ۱۰ تور
خلاء فوق العاده بالا: فشار از ۷- ۱۰ تا ۱۱- ۱۰ تور
خلاء بی نهایت بالا: فشار کمتر از۱۱- ۱۰ تور
کاربردهای پمپ وکیوم در صنایع
وکیوم کاربردهای مختلفی دارد و در هر جایی میتوان نمونههایی از ایجاد وکیوم برای انجام کارهای مختلف را پیدا کرد. در زیر برخی از این کاربردها را توضیح داده ایم.
یک مورد از ساده ترین کاربردهای آنها را میتوانید در خانهها پیدا کنید. جاروبرقیها نمونهای از ایجاد وکیوم هستند، با مکش هوا، محیط داخلی را وکیوم کرده و از جهت دیگر باعث ایجاد مکش میشوند. یک نمونه دیگر در بیمارستانها است: دستگاههای ساکشن پزشکی و مرکزی در اتاق عمل و بخشهای ریکاوری استفاده میشود و در برخی از مواقع برای بیماریهای پوستی و درمان مشکلات اندامی و برای حجامت کاربرد دارد.
در صنایع چاپ و ماشین آلات چاپ، چوب و روکش کاری و ماشین آلات cnc ، کارخانه تولید و بسته بندی مواد غذایی، برای تزریق مایعات و یا بسته بندی محصولات غذایی، در صنایع ریختهگری، پلاستیک و لاستیک، آزمایشگاهها، پالایشگاهها و بسیاری از صنایع دیگر، استفاده از پمپ وکیوم باعث انجام شدن کارها میشود.
اساس کار پمپهای وکیوم
پمپ وکیوم PVI از دو قسمت اصلی روتور ROTOR (شفت و پروانه) و بدنه (سیلندر و سر سیلندرها) تشکیل شده است که در عین مکانیسم عمل ساده کیفیت بهره وری بسیار بالایی دارند.
قطعات پمپها از موادی با کیفیت بالا و عملیات ماشینکاری آنها بر طبق استانداردهای ISO,DIN با دقت های در حد صدم میلیمتر انجام می شود که باعث حداقل نشت داخلی و افزایش راندمان دستگاه می شود. روتور (ROTOR) پمپها با دستگاه کامپیوتری بالانس دینامیکی می شود که ارتعاشات دینامیکی را از بین می برد.
تمامی دستگاهها از نظر مواردی مانند ظرفیت ، فشار ، میزان خلاء ، مصرف قدرت و راندمان های مختلف به طور کامل آزمایش شده و کلیه قطعات در مراحل اقلام ورودی ، ماشینکاری، ساخت ، مونتاژ و تحویل نهائی ۱۰۰% در بخش Q.C کارخانه کنترل می شوند
مکانیسم عمل پمپ وکیوم
حرکت دورانی و خارج از مرکز پروانه حول محور پمپ وکیوم در داخل سیلندر محتوی آب موجب تشکیل رینگ آب می شود. در جهت دوران با ورود و خروج مداوم پره ها در داخل آب، حجم بسته فضای بین دو سرسیلندر ، هر دو پره و جداره داخلی رینگ آب در یک طرف افزایش می یابد ( ناحیه مکش ) و عمل مکش انجام می شود و در طرف دیگر کاهش یافته ( ناحیه دهش ) و عمل تراکم انجام می پذیرد .
پمپ وکیوم با استفاده از آب خنک می شود و برای این کار می توان از کندانس ذرات آب همراه هوای خروجی و برگشت آن به پمپ نیز استفاده کرد که در نتیجۀ خنک شدن پمپ و تثبیت درجه حرارت واکنش تراکم بصورت ایزوترمال انجام می شود.
دیدگاهتان را بنویسید