سیستمی که بتواند مایع سیال را وارد نموده با تغییر دما از آن خارج گردد را دستگاه چیلر می نامند. برای آشنایی بیشتر با این دستگاه مهم در سیستم سردخانه، مقالۀ زیر را تا انتها بخوانید.

دسته بندی دستگاه چیلر از نوع مصرف

چیلر در سیستم های تهویه مطبوع.

چیلر در صنایع تولیدی صنعتی

چیلرهای تراکمی

چیلرهای تراکمی در تهویع مطبوع براساس آب مورد نیاز در فن کوئل و سیستم های هواساز دمای بین 6 تا 12 سانتیگراد قابل تنظیم و پیش بینی است و در سیستم ساکشن فشاری بین PSI55 تا 77PSI  قابل تنظیم است در سیستم چیلر در نوع آب خنک در کندانسور سیستم دارای سه سیکل مجزا از هم دارای حرکت سیال است که در زیر توضیح داده ایم.

 

سیکل اول

 

سیکل اول در اواپراتور چیلر آب گردشی بین فن کوئل یا هواسازها و اواپراتور می باشد که آب توسط پمپ از اواپراتور به طرف فن کوئل یا هواساز چیلر سیر کوله می گردد در اینجا چون سیال ها آب گرما ده می باشد اواپراتور چیلر آب دور لوله های اواپراتور گردش دارد و گرمای آب را به گاز داخل لوله ها انتقال می دهد مقدار محاسباتی آب ، مقدار ظرفیت گرمایی در این قسمت در کتابخانه این شرکت بطور تخصصی آمده است.

 

سیکل دوم

 

سیکل دوم چیلرها سیستم مبرد یا گاز است. در این قسمت گاز بعد از عبور از خط مایع وارد اکپنش می گردد. برحسب نوع طراحی اواپراتور ممکن است دارای دو اکپنش ـ چهار اکپنش باشد که به صورت جداگانه یا به صورت دوتایی با سیستم بار برودتی عملکرد دارد. عملکرد اکپنش چیلر تابع ظرفیت بار گرمایی و تغییر تناژ تبرید با تغییر ظرفیت کمپرسور (آنلودر) یا خاموش شدن کمپرسور است.

در دستگاه چیلر اواپراتور می تواند دو پاس یا سه پاس گاز در داخل آن چرخش داشته باشد، البته تعداد پاس حرکت گاز با توجه به طراح و سازنده چیلر محاسبه می شود. در چیلرهای موجود لوله مسی به بدنه اواپراتور پرس می گردد که پرس شدن لوله اواپراتور چیلر با دستگاهی بنام والس انجام می گیرد. سایز والس معمولا برحسب سایز لوله تعریف می شود. آنچه که در اواپراتور چیلر استاندارد سایز لوله است معمولا قطر لوله 13 یا و  16 اینچ است.

لازم به ذکر است شرکت های سازنده چیلر برحسب طراحی ممکن است لوله های داخل و بیرون اواپراتور را آجدار (اینرگروپ) نمایند یا شرکت های سازنده چیلر داخل لوله های اواپراتور چیلر را شمش خورشیدی آلومینیوم جهت تبادل بهتر اواپراتور مسلح کنند ـ نوع دیگر اواپراتورها وجود دارد که در ظرفیت های پایین قابل استفاده است.

 

چیلر
chiller

چیلر کندانسور هوایی

 

در کندانسور هوایی با توجه به عمل رانش گاز و قانون شارل گیل وساک با افزایش فشار، دمای آن هم افزایش می یابد. در داخل فضای کندانسور چیلرها با افزایش فشار دمای آن با تناسب نوع مبرد و چارت TS مبرد از دمای محیط بالاتر می رود و داغ شدن لوله های کندانسور و انتقال گرما به فین ها و با عبور جریان هوا از روی فین ها انتقال حرارت به محیط انجام می گیرد. کندانسورهای هوایی از نظر شکل و نوع به کندانسورهای هوایی افقی ـ عمودی ـ وی ـ دبلیو و فلت تقسیم می شوند. تعداد فن ها برحسب محاسبات و ظرفیت و طراحی سازنده از یک فن تا 12 فن متغیر است قطر فن بین 40، 50 و 60سانتیمتر متغیر است.

فشار کار کندانسور هوایی چیلر با توجه به نوع کمپرسور متغیر است. در کندانسور که با کمپرسور پیستونی کار می کند فشار بین 180 تا 240 پی اس آی است. در این نوع سیستم ها نباید فشار کار کمپرسور از 240 پی اس آی افزایش یابد، چون این نوع کمپرسورها به صورت رفت و برگشتی کار می کنند و می تواند باعث فشار شدید به بوش های موتور گژن پین ها و یاطاقان های متحرک شود؛ در نتیجه استهلاک شدید موتور را به دنبال دارد. در کمپرسورهای جریان یکنواختی نظیر کمپرسورهای اسکرو ـ اسکرال فشار گاز دستگاه تا 300 پی اس آی یا گاها تا 350 پی اس آی قابل تنظیم است.

 

بهره برداری از چیلرها

 

بهره برداری چیلرها به دو صورت است: بهره برداری تهویه مطبوع و بهره برداری دائم. کار سالانه در تهویه مطبوع، بهره برداری به صورت فقط مصرف تابستانه است، ولی در بهره برداری دائم سالانه نکته خیلی مهم و حائز اهمیت بحث تغییرات دمایی در زمستان نسبت به تابستان و یا طی روز و شب زمستان است که تغییر شدید فشار کندانسور چیلر را به دنبال دارد که این تغییر شدید باعث کاهش فشار در اواپراتور و در نهایت راندمان سیستم چیلر با توجه به جداول TS گازهای مبرد می شود. برای یکنواخت نگه داشتن فشار کندانسور آبی با استفاده از خاموش و روشن کردن فن و یا استفاده از المنت داخل تشتک کندانسور دمای آب کندانسور چیلر بین دمای 32 تا 28 درجه سانتیگراد تنظیم می شود.

 

 

چیلر
یکی از مدلهای چیلرها

 

 

keyboard_arrow_up