در سیستم های دارای انتقال حرارت، کندانسور یا چگالنده دستگاه یا واحدی است که برای تبدیل ماده ای از حالت گاز به مایع از آن استفاده می شود. این کار معمولا به وسیله سرد کردن آن ماده انجام می شود. در این فرایند حرارت نهان ماده گرفته شده و به سیال خنک کن کندانسور گفته می شود.
در واقع کندانسورها نوعی مبدل های حرارتی هستند که در آنها حرارت بخار داغ به یک سیال دیگر مانند هوا یا آب انتقال داده شده و در اثر آن، بخار تا دمای اشباع سرد و به مایع تبدیل می گردد. کندانسورها اندازه های گوناگونی دارند که از اندازه نسبتا کوچک قابل بلند کردن با دست تا واحدهای بسیار بزرگ صنعتی که در فرآیندهای صنعتی به کار می روند، متغیر هستند. کندانسورها در تهویه مطبوع، فرآیندهای صنعتی شیمیایی مانند تقطیر، نیروگاه های بخار و سیستم های انتقال حرارت دیگر به کار می روند.
با وجودی که در بعضی از سیستم های تبرید گاهی از آب نمک یا مبردهای انبساط مستقیم به عنوان عامل جذب حرارت یا تقطیر استفاده می شود، ولی در بیشتر موارد از هوا یا آب و یا ترکیبی از آن ها استفاده می گردد.
انواع کندانسور
کندانسورها از نظر سیال و فرآیند خنک کاری به سه دسته تقسیم می شوند:
– کندانسورهای خنک شونده با هوا یا کندانسورهای هوایی یا ACC : در این نوع کندانسور از هوا به عنوان عامل تقطیر استفاده می شود.
– کندانسورهای خنک شونده با آب یا WCC : این نوع کندانسور برای تقطیر مبرد از آب استفاده می کند.
– کندانسورهای تبخیری : در این نوع کندانسور، هوا و آب تواما به عنوان عامل تبخیر مورد استفاده قرار می گیرند. در کندانسورهای خنک شونده با آب و هوا، حرارت دفع شده به وسیله بخار، موجب افزایش دمای سیال خنک کن می شود. در کندانسورهای تبخیری با وجود افزایش دمای هوای عبوری، تقطیر مبرد بیشتر توسط تبخیر آب پاشیده شده روی کندانسور انجام می شود و وظیفه هوا دور کردن بخار آب حاصل از تبخیر و افزایش شدت تبخیر می باشد.
در کندانسورهای هوایی از هوا به عنوان عامل تقطیر کننده استفاده می شود. هوا به صورت طبیعی، یا به وسیله فن یا دمنده جریان پیدا می کند. در صورتی که جریان هوا طبیعی باشد، مقدار هوای جریان یافته در کندانسور کم بوده و سطح تقطیر بیش تری لازم خواهد بود. این کندانسورها به دلیل ظرفیت کم، فقط در کاربردهای کوچک و بیش تر در یخچال های خانگی به کار برده می شوند و معمولا از نوع صفحه ای یا لوله ای پرده دار هستند.
در صورت استفاده از لوله های پرده دار برای کاهش مقاومت در مقابل جریان آزاد هوا، معمولا پره ها را با فاصله زیادتری نسبت به هم تعبیه می کنند. با زیاد کردن فاصله پره ها، امکان کثیف شدن کندانسور در اثر ورود آلاینده ها کاهش می یابد.
کندانسور یخچال
کندانسور یخچال یکی از اجزای اصلی یخچال است که وظیفهی خنک کردن گاز مبرد یا همان گاز یخچال را بر عهده دارد. گاز مبرد، گازی است که سرمایش یخچال با استفاده از آن صورت میپذیرد. این گاز در یخچالهای قدیمیتر گاز فرئون بوده اما به سبب سمی بودن این گاز و همچنین تأثیر مخرب آن بر لایهی اوزون در یخچالهای جدیدتر از گازهای دیگری مانند ایزوبوتان به عنوان گاز مبرد استفاده میشود. همانطور که گفتیم سرد شدن فضای داخلی یخچال بستگی به سرد شدن گاز مبرد دارد و سرد شدن گاز مبرد نیز خود وابسته به کارکرد صحیح کندانسور است. اما پیش از آشنایی بیشتر با کاربردهای کندانسور بهتر است اشارهای مختصر به نحوهی کار یخچال داشته باشیم.
انواع کندانسور یخچال
۱- کندانسورهای هوایی
این نوع کندانسور به دو صورت ایستاده و فندار طراحی شده است.
کندانسورهای فندار که به آنها کندانسورهای خوابیده نیز گفته میشود، برای خنک کردن گاز داغ نیاز به یک فن خنککننده دارند. از این نوع کندانسور در آبسردکنها، یخچالهای ویترینی و موارد مشابه استفاده میشود.
۲- کندانسور آبی
این نوع کندانسور یخچال که خود در سه نوع پوسته لولهای، پوسته کویلی و دولوله ساخته میشود، با استفاده از آب گاز داغ را خنک کرده و آن را به شکل مایع درمیآورد.
۳- کندانسور تبخیری
ندانسور تبخیری با استفاده از ترکیبی از جریان آب و هوا گاز داغ را خنک میکند.
کندانسور سردخانه چیست ؟
کندانسور سردخانه یکی از قطعات سیکل تبرید سردخانه می باشد که جایگاه آن در سیکل بعد از کمپرسور و قبل از شیر انبساط می باشد .
گاز خروجی از کمپرسور را که دمای آن بالا می باشد در کندانسور تقطیر می شود و بعد از عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور می شود .
کار کندانسور سردخانه ای در واقع همانند کار یک مبدل حرارتی می باشد که با خنک کردن مبرد توسط آب یا هوا فاز مبرد را از گاز وارد فاز مایع می کند .
وظیفه کندانسور سردخانه و تونل انجماد و یا به طور کلی سیستم تبرید ، دفع حرارت جذب شده در اواپراتور به محیط است . دفع حرارت جذب شده در اواپراتور از طریق کندانسور به محیط نیاز به صرف توان دارد که این کار توسط کمپرسور سردخانه انجام می شود و در نتیجه در کندانسور می بایست هم توان جذب شده در اواپراتور و هم تواند کمپرسور را که فرض می کنیم تمام آن به حرارت تبدیل شده است به محیط اطراف داد .
برای اطلاعات بیشتر به مقاله فروش لوازم سرد خانه مراجعه کنید